Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Οικονομική κρίση και κοινωνική αλληλεγγύη


Δημιουργήθηκαν στην καρδιά της οικονομικής κρίσης στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Ομάδες πολιτών και συλλογικότητες προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, που επλήγησαν περισσότερο από κάθε άλλη πληθυσμιακή ομάδα. Μέλη της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών ανέλαβαν δράσεις και πρωτοβουλίες, πρότειναν ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομικής διαχείρισης και έκαναν πράξη την κοινωνική αλληλεγγύη και την ουσιαστική στήριξη των συνανθρώπων τους. Παράλληλα, ανέδειξαν τα τοπικά ζητήματα, δημιούργησαν ομάδες πολιτισμού και αγωνίστηκαν για θέματα περιβάλλοντος και τοπικής οικονομίας.
Σχεδόν δεκαπέντε χρόνια μετά τι έχει αλλάξει; Ποια είναι η συνεισφορά των ομάδων κοινωνικής αλληλεγγύης σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο; Μπορούν κάποια από τα σημαντικότερα προβλήματα των πολιτών να επιλυθούν πέρα και έξω από τους φορείς της κεντρικής εξουσίας;
Η «Αφύλαχτη Διάβαση» προσπαθεί να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά και παρουσιάζει ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τη δράση των ομάδων κοινωνικής αλληλεγγύης μέσα από τη βιωματική εμπειρία πέντε διαφορετικών ανθρώπων από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.
Η εκπομπή θα μεταδοθεί την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, από 13:00 έως 14:00 και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Αλμπάνη, ενός ανθρώπου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη στήριξη των συμπολιτών του.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης