Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Αντίο, ανοσία


Ολόκληρο το εγχώριο, αλλά και παγκόσμιο κυβερνητικό αφήγημα για γρήγορη απαλλαγή από τον ιό, αρκεί να κάτσουμε μερικούς ακόμα μήνες κλειδωμένοι και να περιμένουμε καρτερικά το θείο δώρο.. του εμβολιασμού, κατέρρευσε με πάταγο χθες. Το «σκότωσε» ο δρ Σαμπίρ Μάντχι, υπεύθυνος για τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca/Oxford στη Νότια Αφρική.
Ο δόκτωρ μάς είπε πως το εμβόλιο της Οξφόρδης δεν είναι αποτελεσματικό απέναντι στο νέο «νοτιοαφρικανικό» μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού -η προστασία που παρέχει πέφτει στο 60%, από 90+%, ακόμα και στους 2.000 «χαμηλού ρίσκου» τριαντάρηδες εμβολιασμένους της μελέτης, οι οποίοι συνεχίζουν τόσο να μεταδίδουν τον ιό, όσο και να νοσούν-, απλά η ασθένεια είναι ηπιότερη, σπανιότερα οδηγεί σε νοσηλεία ή θάνατο. Κάτι που όμως έτσι κι αλλιώς ισχύει, καθώς ιστορικά οι μεταλλασσόμενοι παθογόνοι οργανισμοί σκοτώνουν λιγότερο, αλλά μεταδίδονται ευκολότερα στη δαρβινική προσπάθειά τους να επιζήσουν και να αναπαραχθούν. Με άλλα λόγια, στην άτυπη εξελικτική κούρσα ο ιός εξακολουθεί να κερδίζει κατά κράτος.
Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει δυστυχώς και για τα χρυσοπληρωμένα νέας τεχνολογίας εμβόλια της Pfizer και -πιθανόν σε μικρότερο βαθμό- της Moderna, αλλά και για τα εμβόλια των Janssen και Novavax, που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί. Ομως όλες οι φαρμακευτικές δουλεύουν, λέει, πυρετωδώς, επανασχεδιάζοντας «ενισχυτικά» εμβόλια. Πότε θα είναι έτοιμα για χρήση; Καλό φθινόπωρο, και αν!
Τι σημαίνει αυτό; Ο δόκτωρ ήταν σαφής - ο φιλόδοξος στόχος της ανοσίας της αγέλης (herd immunity) μέσω του εμβολιασμού «δεν είναι πλέον επιτεύξιμος», τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, και αντικαθίσταται από την «προσπάθεια για προστασία όλων των ευπαθών ατόμων του πληθυσμού απέναντι στην πιθανότητα σοβαρής ασθένειας»! Κοντολογίς, ακόμη και αν με κάποιον μαγικό τρόπο αύριο εμβολιαζόταν το 70% του πληθυσμού της Ελλάδας με κάποιο από τα υπάρχοντα εμβόλια, η μετάδοση θα συνεχιζόταν, τα κρούσματα και οι ασθένειες θα αυξάνονταν αντί να υποχωρήσουν - ένα «παράδοξο» που ήδη παρατηρείται στο πρωτοπόρο στους εμβολιασμούς Ισραήλ.
Γιώργος Τσιάρας / ΕφΣυν