Στις 16 του περασμένου μήνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ είχε αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Βαγγέλη Λιόλιο ο οποίος σήμερα Κυριακή οδηγείται στον ανακριτή για την υπόθεση των στημένων ματς στον χώρο του μπάσκετ.
Η ΕΣΗΕΑ είχε στείλει την επιστολή επειδή ο Λιόλιος είχε προχωρήσει στην επιλεκτική πρόσκληση μόνο έξι δημοσιογράφων αποκλείοντας όλους τους υπόλοιπους από την απολογιστική και προγραμματική συνέντευξη για την πενταετία της διοίκησής του στην ΕΟΚ.Σήμερα Κυριακή ο Βαγγέλης Λιόλιος της ΕΟΚ οδηγήθηκε στον ανακριτή προκειμένου να αντικρούσει μία βαριά κατηγορία που αφορά δωροδοκίες στο πλαίσιο του αθλητικού νόμου. Το κατηγορητήριο συγκροτείται με στοιχεία για σωρεία πράξεων σχετικών με δωροδοκίες για να χειραγωγηθούν αγώνες μπάσκετ, τα οποία οι δικαστικές Αρχές θεώρησαν ιδιαιτέρως σοβαρά με αποτέλεσμα την έκδοση των έξι ενταλμάτων σύλληψης.για τα στημένα ματς.
Στην επιστολή η ΕΣΗΕΑ ανέφερε:
«Κύριε Πρόεδρε,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ πληροφορήθηκε ότι προτίθεστε να απευθυνθείτε στο φίλαθλο κοινό, μέσω του καναλιού της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) στο YouTube, με προσκεκλημένους έξι διακεκριμένους συναδέλφους μας. Η ασυνήθιστη αυτή πρακτική έχει προκαλέσει ανησυχία σε συναδέλφους, που καλύπτουν το χώρο του μπάσκετ και δεν έχουν προσκληθεί, για αποκλεισμό τους. Δημιουργεί επίσης ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της.
Σας επισημαίνουμε ότι η επιλεκτική πρόσκληση σε συνέντευξη τύπου πλήττει το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση και σας καλούμε να απευθύνεστε ισότιμα σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης».
«Κύριε Πρόεδρε,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ πληροφορήθηκε ότι προτίθεστε να απευθυνθείτε στο φίλαθλο κοινό, μέσω του καναλιού της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) στο YouTube, με προσκεκλημένους έξι διακεκριμένους συναδέλφους μας. Η ασυνήθιστη αυτή πρακτική έχει προκαλέσει ανησυχία σε συναδέλφους, που καλύπτουν το χώρο του μπάσκετ και δεν έχουν προσκληθεί, για αποκλεισμό τους. Δημιουργεί επίσης ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της.
Σας επισημαίνουμε ότι η επιλεκτική πρόσκληση σε συνέντευξη τύπου πλήττει το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση και σας καλούμε να απευθύνεστε ισότιμα σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης».
Σχετικά με το θέμα των σχέσεων της ΕΟΚ και του Βαγγέλη Λιόλιου με τα ΜΜΕ η Σόνια Χαϊμαντά γράφει στο mononews:"ΕΟΚ – Λιόλιος: Οι σχέσεις με τα ΜΜΕ και τα ερωτήματα για την ενημέρωσηΣτον απόηχο των καταγγελιών που έχουν προκαλέσει συζητήσεις στον χώρο του ελληνικού μπάσκετ, και εν αναμονή των όποιων εξελίξεων σε επίπεδο Δικαιοσύνης, προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα καιγια την επικοινωνιακή πολιτική της διοίκησης του Βαγγέλη Λιόλιου στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.
Περίπου 25 δημοσιογράφους απασχολεί το WebRadio της Ομοσπονδίας. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που εντάσσεται στην προσπάθεια της ΕΟΚ να αναπτύξει τα δικά της μέσα επικοινωνίας και προβολής του αθλήματος.
Η επαγγελματική συμμετοχή δημοσιογράφων σε μια τέτοια δραστηριότητα δεν συνιστά από μόνη της κάτι επιλήψιμο ούτε δημιουργεί υπόνοιες για την ανεξαρτησία ή την επαγγελματική τους ακεραιότητα. Η ευθύνη για τη διαφάνεια των συνεργασιών, την οργάνωση και τη διαχείριση των σχετικών διαδικασιών ανήκει αποκλειστικά στην Ομοσπονδία.
Στις 16 Σεπτεμβρίου, ο Βαγγέλης Λιόλιος παραχώρησε απολογιστική και προγραμματική συνέντευξη για την πενταετία της διοίκησής του, παρουσία έξι προσκεκλημένων δημοσιογράφων.
Η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΟΚ επικεντρώθηκε στην οργανωτική ανάπτυξη της Ομοσπονδίας, στην πορεία του ελληνικού μπάσκετ και των Εθνικών ομάδων, στις διεθνείς σχέσεις και στον προγραμματισμό για τα επόμενα χρόνια.
Η επιλογή περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων προκάλεσε αντιδράσεις από τον ΠΣΑΤ και την ΕΣΗΕΑ, αναδεικνύοντας το ζήτημα της ισότιμης πρόσβασης των δημοσιογράφων στην ενημέρωση.
Το ερώτημα αφορά αποκλειστικά τη διοίκηση της ΕΟΚ: Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η συγκεκριμένη μορφή της συνέντευξης και γιατί δεν δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερους εκπροσώπους των ΜΜΕ;
Είναι αυτονόητο ότι οι έξι δημοσιογράφοι που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον τρόπο διοργάνωσης ή για την επιλογή των προσκεκλημένων. Η παρουσία τους εντάσσεται στην άσκηση του δημοσιογραφικού τους έργου και δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κριτικής.
Η συζήτηση, επομένως, δεν αφορά πρόσωπα του δημοσιογραφικού χώρου, αλλά τις επιλογές της διοίκησης της Ομοσπονδίας ως προς την επικοινωνιακή της λειτουργία".
Σημειωνεται ότι ο Βαγγέλης Λιόλιος ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), γνωστοποιώντας παράλληλα ότι αναστέλλει την ενασχόλησή του με το μπάσκετ όσο παραμένει κατηγορούμενος στην υπόθεση των φερόμενων στημένων αγώνων.
