Κυριακή 31 Μαΐου 2026
Τάδε Έφη Ξένου
Μια ξεχωριστή ανθολογία πολιτικής γελοιογραφίας που καταγράφει με οξυδέρκεια, σατιρική διάθεση και δημοσιογραφική ματιά τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα. Μετά τον πρώτο τόμο στο Βήμα της Κυριακής, που αποτύπωνε την περίοδο 1999-2007, η νέα έκδοση μεταφέρει τον αναγνώστη σε μια εποχή όπου η καθημερινότητα, η πολιτική ζωή και η δημόσια συζήτηση άλλαξαν δραματικά.
Από τα πρώτα σύννεφα της οικονομικής κατάρρευσης έως τα χρόνια των μνημονίων, τα σκίτσα της Έφης Ξένου λειτουργούν ως ένα ζωντανό χρονικό της πιο ταραγμένης περιόδου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Οι πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής, οι κοινωνικές εντάσεις, οι διαδοχικές κυβερνήσεις, οι διαψεύσεις, οι υποσχέσεις και οι αντιφάσεις μιας ολόκληρης εποχής περνούν μέσα από το αιχμηρό πενάκι της δημιουργού, η οποία εκείνα τα χρόνια μετακινήθηκε από το πρωτοσέλιδο του «Βήματος» στις σελίδες των «Νέων», συνεχίζοντας αδιάκοπα να σχολιάζει με χιούμορ και διεισδυτικότητα την επικαιρότητα.
Ο δεύτερος τόμος που κυκλοφορεί σήμερα (31.5.2026) μαζί με το Βήμα της Κυριακής δεν αποτελεί μόνο μια συλλογή σκίτσων, αλλά και ένα πολύτιμο πολιτικό και δημοσιογραφικό αρχείο. Μέσα από τη σάτιρα αναδύεται το κλίμα μιας χώρας που πέρασε από την ευφορία της προηγούμενης δεκαετίας στη σκληρή πραγματικότητα της κρίσης, χωρίς ποτέ να χάσει την ανάγκη να αυτοσαρκάζεται και να σχολιάζει τον εαυτό της.
