«Είναι αλήθεια πως μιλάμε με τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Και η "Ελευθεροτυπία" ξεκίνησε με ανάλογο τρόπο τον πρώτο χρόνο, υπενθυμίζω, ως εφημερίδα των δημοσιογράφων, αλλά μετά πέρασε στα χέρια του Τεγόπουλου· και η «Liberation» επίσης. Αν ένας επιχειρηματίας αφήσει το μαγαζί να λειτουργεί όπως ξέρει, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Καταφέραμε να αντέξουμε ως συνεταιριστική εφημερίδα δεκατρία ολόκληρα χρόνια – μεγάλο κατόρθωμα.
Πλέον, όμως, οι εφημερίδες δεν πουλάνε όπως παλιά. Κάποτε, ο Αύγουστος των διακοπών ήταν ο καλύτερος μήνας για την Εφ.Συν., αλλά τώρα δυσκολεύεσαι να βρεις σημεία πώλησης στα μέρη όπου πας για διακοπές.
Η Εφ.Συν. στηρίζεται στις πωλήσεις του φύλλου και στη διαφήμιση, αλλά το τιράζ έχει μειωθεί αρκετά και, ταυτόχρονα, είμαστε μια εφημερίδα της οποίας το εμπορικό τμήμα δεν μπορεί να επεμβαίνει στο δημοσιογραφικό έργο.
Συζητάμε, λοιπόν, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Προφανώς και ο ίδιος καταλαβαίνει σε τι μαγαζί μπαίνει. Η Εφ.Συν. είναι ένα κεντροαριστερό φύλλο και δεν θα αλλάξει τον πολιτικό της προσανατολισμό.
[...]
Αν ο Μελισσανίδης θέλει την εφημερίδα λόγω κάποιας πιθανής επιστροφής του Τσίπρα ή δημιουργίας νέου κόμματος, δεν μπορώ να το ξέρω για να το επιβεβαιώσω. Πάντα η Εφ.Συν. είχε μια γραμμή υπέρ ΣΥΡΙΖΑ – ίσως και πιο έντονη απ’ όσο θα έπρεπε την περίοδο που ήταν κυβέρνηση.
Έχω απάντηση όμως, το ξέρω από πρώτο χέρι επειδή συμμετείχα στις βραδινές συσκέψεις για το πρωτοσέλιδο εκείνη την εποχή, στις οποίες αναλογικά έπαιρναν μέρος περισσότερο άνθρωποι που υποστήριζαν ΣΥΡΙΖΑ, οπότε έβγαινε κάποιες φορές μια πιο ΣΥΡΙΖΑ προσέγγιση. Τότε οι μέσα σελίδες ήταν συχνά επικριτικές για την κυβέρνηση, οι στήλες, οι σκιτσογράφοι. Επίσης, η Εφ.Συν. δεν έκρυψε ποτέ αρνητικές ειδήσεις για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάνουν άλλοι τώρα, χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
- απόσπασμα από τη συνέντευξη του δημοσιογράφου της ΕφΣυν (και e-tetradio) Δημήτρη Kανελλόπουλου στη LiFO για τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη σχετικά με το μέλλον της συνεταιριστικής εφημερίδας.