ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Οι τρεις φάκελοι του Σταύρου Ψυχάρη


Το τελευταίο διάστημα «παίζει» πολύ το αγαπημένο εύρημα του Σταύρου Ψυχάρη, που το χρησιμοποιούσε στα άρθρα του στο «Βήμα» σε περιόδους που ένας πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του βρίσκονταν σε αποδρομή. Στην ιστορία του Σταύρου Ψυχάρη υποτίθεται ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός έδινε συμβουλές στον διάδοχό του.
 «Σου έχω αφήσει τρεις φακέλους στο γραφείο σου», του είπε, «και σε συμβουλεύω να τους χρησιμοποιήσεις με σοφία».
«Στην πρώτη μεγάλη πολιτική κρίση που θα αντιμετωπίσεις, άνοιξε τον πρώτο». Το έκανε πράγματι ο διάδοχος και ο πρώτος φάκελος έγραφε: «Ρίξε όλες τις ευθύνες στον προηγούμενο, ότι παρέλαβες «καμένη γη» κ.λπ. Το έκανε και ξεπέρασε την κρίση.
Στην επόμενη άνοιξε τον δεύτερο φάκελο: «Ρίξ' τα στη διαπλοκή, ότι σε "πολεμούν τα διαπλεκόμενα συμφεροντα" κ.λπ.». Ακολούθησε τη συμβουλή και ξεπέρασε την κρίση.
Στην επόμενη αναταραχή, ο πρωθυπουργός άνοιξε τον τρίτο φάκελο: «Τώρα, άρχισε να γράφεις τους δικούς σου τρεις φακέλους για τον επόμενο».
Μια τέτοια δημόσια υπενθύμιση έγινε το 2003 από τον Σταύρο Ψυχάρη -στο «Βήμα»- για τον Κ. Σημίτη. Χρησιμοποιήθηκε, δε, και στην τελευταία φάση της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή πάλι από τον Σταύρο Ψυχάρη.