ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Συνελήφθη η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας για τα οικονομικά του κόμματος SNP


UPD Ελεύθερη χωρίς απαγγελία κατηγορίας η Νίκολα Στέρτζον

Συνελήφθη η πρώην πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Στέρτζον στο πλαίσιο έρευνας για τη χρηματοδότηση και τα οικονομικά του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP). Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι η 52χρονη πρώην αρχηγός του SNP τέθηκε υπό κράτηση ως ύποπτη και ανακρίνεται από αστυνομικούς. Η ίδια παραιτήθηκε από τη θέση της νωρίτερα το 2023 μετά από οκτώ χρόνια στο αξίωμα αυτό ενώ τον Απρίλιο είχε συλληφθεί ο σύζυγός της Πίτερ Μέρελ. Ο Μέρελ και ο Σκωτσέζος βουλευτής Κόλιν Μπίτι - ο οποίος ήταν ταμίας του SNP εκείνη την περίοδο - αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες εν αναμονή περαιτέρω έρευνας.
Εκτός από τις συλλήψεις, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε μια σειρά ακινήτων, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού των Μέρελ και της Στέρτζον στις 5 Απριλίου- όπου μια σκηνή της αστυνομίας είχε στηθεί στον κήπο - καθώς και στα κεντρικά γραφεία του SNP στο Εδιμβούργο.
Σύμφωνα με τον Νόμο για την Ποινική Δικαιοσύνη (Σκωτία) του 2016, η αστυνομία μπορεί να αφήσει ελεύθερο έναν ύποπτο για περαιτέρω έρευνα, αλλά μπορεί να συλληφθεί εκ νέου σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Εκπρόσωπος του SNP είπε σύμφωνα με το BBC ότι το κόμμα δεν θα σχολιάσει τη σύλληψη της κυρίας Στέρτζον προσθέτοντας: «Αυτά τα θέματα υπόκεινται σε αστυνομική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το SNP συνεργάστηκε πλήρως και θα συνεχίσει να το πράττει, ωστόσο δεν είναι σκόπιμο να αναφερθούν δημόσια τυχόν ζητήματα όσο αυτή η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη».
UPD Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή της, η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες εν αναμονή περαιτέρω ερευνών για τη χρηματοδότηση και τα οικονομικά του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).