ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Πρύτανης μπορείς να εκλεγείς και με μηδέν ψήφους!


Στις στρεβλώσεις που προκαλεί το νέο σύστημα εκλογής μελών στα Συμβούλια Διοίκησης (Σ.Δ.) των Πανεπιστημίων εστιάζει ο Νίκος Φίλης, τονίζοντας πως πρόκειται για μια πολύπλοκη μέθοδο που τελικά υποσκάπτει την ίδια τη δημοκρατία. Ο λόγος για την αποκαλούμενη «ταξινομική ψήφο» που δίνει τη δυνατότητα στον κάθε ψηφοφόρο να επιλέξει όσους υποψήφιους θέλει, αλλά με κατάταξη στην προτίμησή του (η τάδε υποψήφια στην 1η προτίμηση, ο δείνα στη 2η κοκ). Όπως υπογραμμίζει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, το σύστημα αυτό «μοιάζει διαστροφή και έχει τραγελαφικά αποτελέσματα».
Ο Ν. Φίλης φέρνει το παράδειγμα της εφαρμογής του συστήματος αυτού στο ΕΚΠΑ, στο οποίο μπορεί να εκλεγεί πρύτανης ακόμα και κάποιος υποψήφιος που έλαβε... μηδέν ψήφους στην 1η προτίμηση των ψηφοφόρων. 
Ο βουλευτής παραθέτει τα αποτελέσματα του ΕΚΠΑ, στα οποία καταγράφεται ξεκάθαρα ότι υποψήφια που δεν πήρε καμιά ψήφο στην 1η προτίμηση, εντούτοις εισήλθε στο 6μελές σχήμα (ως εσωτερικό μέλος στο Συμβούλιο Διοίκησης). Αντίθετα, υποψήφια που ήρθε δεύτερη στον πρώτο γύρο όσον αφορά την 1η προτίμηση (με 569 ψήφους), βρέθηκε εκτός Συμβουλίου.

Σημειώνεται επίσης πως με το σύστημα αυτό και με τον ζυγό αριθμό των εσωτερικών μελών δεν αποκλείονται οι ισοψηφίες, γεγονός που βραχυκυκλώνει τις όποιες εξελίξεις. 
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των Πανεπιστημίων Μακεδονίας, Αιγαίου και Θεσσαλίας όπου εδώ και πολλούς μήνες δεν μπορούν να συσταθούν τα Σ.Δ. διότι η απαίτηση της αυξημένης συναίνεσης μεταξύ των έξι εσωτερικών μελών δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο εκλογικό σύστημα ανάδειξης Σ.Δ. αποτελεί ένα δαιδαλώδες και εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα, που έφερε στο τραπέζι νέους όρους, όπως αυτόν της ταξινομικής ψήφου και του εκλογικού μέτρου. Επισημαίνεται επίσης και η έντονη κριτική που έχει ασκηθεί σε νομικό επίπεδο, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η εν λόγω διαδικασία ανάδειξης των οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ καταστρατηγεί βασικές αρχές του Συντάγματος.

Η δήλωση του Ν. Φίλη:

«Νόμος Κεραμέως για τα Συμβούλια Ιδρύματος: Πρύτανης μπορείς να εκλεγείς και με μηδέν ψήφους!»
Όταν ψηφιζόταν ο νόμος 4957/2022 για τα Συμβούλια Διοίκησης είχαν εγερθεί πολλές αντιρρήσεις για την εξαιρετικά πολύπλοκη μέθοδο εκλογής των 6 εσωτερικών μελών τους, δηλαδή των μελών που ψηφίζονται απευθείας από τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού. Μέθοδος που τελικά υποσκάπτει τη δημοκρατία: η «ταξινομική» ψήφος, που η εφαρμογή της σε εκλογές πανεπιστημιακών οργάνων αποτελεί μάλλον διεθνή πρωτοτυπία, επιτρέπει στο ψηφοφόρο να ψηφίσει όσους/ες υποψήφιους θέλει, αλλά με κατάταξη στην προτίμησή του: η τάδε υποψήφια στην 1η προτίμηση, ο δείνα στη 2η κ.ο.κ. Επιπλέον, το σύστημα αυτό λειτουργεί σε πολλαπλούς γύρους, με συνθέτους υπολογισμούς και επανυπολογισμούς. Μοιάζει διαστροφή και έχει τραγελαφικά αποτελέσματα.

Ας δούμε λοιπόν πού οδήγησε αυτό το «μαγικό» σύστημα στις εκλογές του ΕΚΠΑ: 
Από τους 14 υποψήφιους, η τελευταία σε 1ες ψήφους έλαβε ΜΗΔΕΝ (0) ψήφους. Κι όμως! Ενώ δεν βρέθηκε ένας έστω (!) στους περίπου 1600 εκλέκτορες που να θεωρεί ότι άξιζε την 1η του προτίμηση, εκλέχθηκε στο Συμβούλιο Διοίκησης! 
Εξαιρετικά πρωτότυπο, από την υπουργό που σε άλλες περιπτώσεις κατακεραυνώνει υποψήφιους φοιτητές ότι δήθεν (παραπλανητικά και ψευδώς, βέβαια...) «μπαίνουν στα πανεπιστήμια με ασσόδυο»! Στην περίπτωση όμως του νόμου της για τα Συμβούλια Διοίκησης, το βρίσκει λογικό και «άριστο» να εκλέγεται με... «μηδέν»!

Ενδεικτικά, ο πρώτος σε 1ες ψήφους έλαβε 579 ψήφους και η δεύτερη 569.

Είναι ευνόητο ότι με τα παραπάνω, ουδέν καταλογίζω στη συγκεκριμένη υποψήφιο. Αλλά είναι εξόχως παράλογο και φυσικά αντιδημοκρατικό, όπως είχαμε επισημάνει καταψηφίζοντας όλη τη νομοθέτηση για τα Συμβούλια Ιδρύματος (τα οποία καταργούν στην πράξη το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων), να εφαρμόζεται ένα τόσο αρνητικό σύστημα επιλογής για τα μέλη τους. Ειδικά όταν το Συμβούλιο έχει υπεραρμοδιότητες, εκλέγει τον Πρύτανη και διοικεί το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας, απογυμνώνοντας την Σύγκλητό του.

Το δε αποκορύφωμα του παραλογισμού της «άριστης» σκέψης όσων νομοθέτησαν αυτό το εκλογικό τερατούργημα, είναι ότι υποψήφιος που έχει λάβει ΜΗΔΕΝ ψήφους μπορεί να εκλεγεί στη συνέχεια ακόμα και Πρύτανης του Ιδρύματος!

Πρόκειται για διαστροφή της βούλησης του εκλογικού σώματος και του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων. Και την έχουν νομοθετήσει οι ίδιοι άνθρωποι που με χαρά νομοθέτησαν τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από τα πανεπιστήμια με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που επέβαλαν την κατάργηση των διετών προγραμμάτων σπουδών για αποφοίτους ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, που θέλησαν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Πιστεύω κάθε πανεπιστημιακός, κάθε εκπαιδευτικός, κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται πόσο δίκιο έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του την κατάργηση όλου αυτού του ανεκδιήγητου, αντιεκπαιδευτικού και κακότεχνου οικοδομήματος της ΝΔ στο χώρο της εκπαίδευσης.

Παρακάτω παρατίθενται τα αποτελέσματα του ΕΚΠΑ, που επιβεβαιώνουν τις τραγελαφικές καταστάσεις που δημιουργεί ο νόμος Κεραμέως:

Ψήφοι 1ου γύρου

Ψηφοφόροι: 1619
Σύνολο ψηφοδελτίων: 1584
Λευκά: 14

Στον πρώτο γύρο οι 14 υποψήφιοι έλαβαν 1ες ψήφους:Γεράσιμος Σιάσος... 579
Θεοδώρα Ψαλτοπούλου... 569
Νίκος Θωμαίδης... 179
Αχιλλέας Χαλδαιάκης... 82
Σπύρος Βλαχόπουλος... 50
Θωμάς Μπάμπαλης... 22
Δημήτρης Καινούργιος... 20
Γρηγόρης Μπογδάνης... 19
Μαρία Γαβουνέλη... 13
Δημήτρης Δρόσος... 13
Στέλιος Κώτσιος... 12
Ασημίνα Αντωναράκου... 11
Νίκος Ορφανουδάκης... 1
Αθανασία Σμυρνιώτου... 0

Μετά από πολλαπλούς γύρους όμως, εκλέγονται ως εσωτερικά μέλη για το Συμβούλιο Διοίκησης οι καθηγητές:Γεράσιμος Σιάσος 658... ψήφοι
Νίκος Θωμαΐδης... 298
Αχιλλέας Χαλδαιάκης... 266
Δημήτρης Καινούργιος... 139
Σπύρος Βλαχόπουλος... 81
Αθανασία Σμυρνιώτου... 49