ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

1919- 1922, οι εφημερίδες της Λέσβου αφηγούνται


Σε μια ιδιαίτερα σημαντική έκδοση τιμής στη μνήμη του μικρασιατικού ελληνισμού και του ένδοξου ελληνικού στρατού εκατό χρόνια μετά την Μικρασιατική τραγωδία, προχώρησε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης.
Το καλαίσθητο βιβλίο που επιμελήθηκαν οι κυρίες Μαρία Γρηγορά και Φανή Μαρωνίτου, έχει τίτλο «1919 -1922 οι εφημερίδες της Λέσβου αφηγούνται».
Στο βιβλίο παρουσιάζονται ανάγλυφα οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, οι οποίοι στερούνται ακόμα και τα πιο βασικά αγαθά, όπως η τροφή, τα φάρμακα, η στέγαση και εξαίρεται ο ρόλος του τοπικού τύπου της εποχής, ο οποίος με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα απευθύνει διαρκείς εκκλήσεις προς τον Λεσβιακό λαό να βοηθήσει όπως μπορεί τους αδελφούς πρόσφυγες. Η περίθαλψη και η στοιχειώδης κάλυψη των βασικών αναγκών+ των χιλιάδων ανθρώπων, δεν είναι εύκολη υπόθεση και η ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς.
Η ΕΣΗΕΠΗΝ απευθύνει θερμά συγχαρητήρια στις δύο συγγραφείς για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, μέσω των τοπικών εφημερίδων της Λέσβου.