ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 26 Απριλίου 2022

To πρωτοσέλιδο της ΕφΣυν και τι (έκανε ότι) δεν κατάλαβε ο κ. Οικονόμου


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ότι δεν κατάλαβε το κύριο θέμα της σημερινής «Εφ.Συν.». Απαντά για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Καρόλου με το επιχείρημα ότι και ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντήσει ως πρωθυπουργός τον πρίγκιπα της Ουαλίας. Αλλά βέβαια το ζήτημα δεν βρίσκεται εκεί. Ο Κάρολος είναι μέλος της αγγλικής βασιλικής οικογένειας, η οποία βρίσκεται ακόμα στον θρόνο, επομένως είναι αυτονόητη η όποια συνάντηση εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης (και φυσικά του πρωθυπουργού) με αυτόν και με τα άλλα μέλη της βασιλικής αυτής οικογένειας.
Η διαφορά (και φυσικά η αντίρρηση της «Εφ.Συν.») βρίσκεται στο γεγονός ότι αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αποκλειστικό αντικείμενο την «αξιοποίηση» των πρώην βασιλικών κτημάτων και οικημάτων στο Τατόι. Αναγκαζόμαστε να επαναλάβουμε για να το κατανοήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:
  • Το μόνο που συνδέει τον Κάρολο με το Τατόι είναι η συγγενική του σχέση με τον Γκλίξμπουργκ, μια σχέση που ενισχύεται με επαναλαμβανόμενες «κουμπαριές» των κατιόντων συγγενών τους.
  • Το μοντέλο του Dumfries House, το οποίο υποτίθεται θα μεταφερθεί και στο Τατόι είναι εντελώς απαράδεκτο, εφόσον πρόκειται για ένα ανάκτορο μιας βασιλικής οικογένειας που παραμένει στον θρόνο της. Επομένως η ιστορία της που προβάλλεται στις οργανωμένες επισκέψεις στη Σκοτία δεν μπορεί να έχει σχέση με την προβολή της ιστορίας του βασιλικού θεσμού στην Ελλάδα και ειδικά στο Τατόι. 
  • Ενώ είναι κατανοητή η προβολή ενός μυθικού παρελθόντος της αγγλικής βασιλικής οικογένειας, είναι εντελώς ανιστόρητη και πολιτικά απαράδεκτη η αποσιώπηση του ρόλου της ελληνικής βασιλικής οικογένειας, για την οποία έχει τελεσίδικα αποφανθεί ο ελληνικός λαός από το 1974.
Μιλώντας στη Βουλή μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περσινού καλοκαιριού, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε «βασιλικά κτήματα». Αμέσως κατάλαβε την γκάφα και έσπευσε κατά τη συνήθειά του να την επιρρίψει σε άλλους: «Κάποιοι ενοχλούνται που τα λέμε έτσι, αλλά έτσι τα λέει ο κόσμος...» (21.8.2021).
Δυστυχώς, απ' ό,τι φαίνεται, ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει στην αμφισβήτηση του δημοψηφίσματος του 1974, ακολουθώντας τη δήλωση περί «unfair» του πατέρα του. Βέβαια πίσω από όλα αυτά δύσκολα κρύβονται οι οικονομικές προσδοκίες μεγάλων επιχειρηματικών συγκροτημάτων που καλοβλέπουν αυτό το «φιλέτο» της ελληνικής γης.
Το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου
Για την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρίγκιπα Κάρολο και το πρωτοσέλιδο της «ΕΦΣΥΝ» ανέφερε «δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική το πρωτοσέλιδο αυτό. Θυμάμαι όταν ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας είχε υποδεχθεί ο ίδιος και η σύζυγός του, και σωστά είχε κάνει, με πολύ θερμό και πανηγυρικό τρόπο τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου. Αλοίμονο αν τέτοιου είδους συναντήσεις, επικοινωνίες, συνιστούν θεσμική εκτροπή. Όπως δεν συνιστούσε θεσμική εκτροπή και τότε έτσι δεν συνιστά και σήμερα».
Συμπλήρωσε δε ότι εδώ και πολύ καιρό η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο αξιοποίησης και ανάδειξης του κτήματος Τατοϊου, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση αυτή να παραδώσει το Τατόι όπως το παρέλαβε, σε άθλιες συνθήκες. «Όποιος μπορεί να συνδράμει με ιδέες και τεχνογνωσία στην αξιοποίηση και ανάδειξη που γίνεται με την ευθύνη του ελληνικού δημοσίου θα αξιοποιηθούν οι ιδέες και οι προτάσεις αυτές» είπε.
Δημήτρης Ψαρράς (efsyn)