Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Τα άχαστα του ERTFLIX για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου

Δυνατούς έρωτες, φιλίες, οικογενειακά τραπέζια αλλά και μπόλικο σερφ. Αυτό το καλοκαίρι τα έχει όλα. Τα άχαστα του ERTFLIX για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου έφτασαν και..

κλείνουν μέσα τους όλα τα θερινά συναισθήματα.
Βραβευμένες ταινίες, αφορμές για αυτοαναζήτηση, ντοκιμαντέρ που μας στέλνει διακοπές στα χιόνια, μία σκανδιναβική σειρά και φυσικά μία ελληνική παραγωγή που ξεχώρισε την τηλεοπτική σεζόν που μας πέρασε και μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε ξανά επεισόδιο-επεισόδιο, τους αγαπημένους μας χαρακτήρες σε ένα ατέλειωτο binge watch.

Λέξεις κλειδιά: Πετρέλαιο, Μαριλού, Σερφ, Ψυχρός Πόλεμος, Social media, Ρίτσαρντ Γκιρ, Στιβ Καρέλ, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Μαρκ Ράφαλο.

«Η τούρτα της μαμάς»

Ελληνική κωμική σειρά.

Η πιο γλυκιά «Τούρτα της μαμάς» είναι ιδανική για καλοκαιρινό binge watch. Με ένα φοβερό καστ ηθοποιών και σε σενάρια των Ρήγα-Αποστόλου, στήνονται τραπέζια σε γενέθλια, επετείους γάμων, βαφτίσεις, κηδείες, αλλά και σε γιορτές, με καλεσμένους που έρχονται κοντά για να γνωριστούν, να θυμηθούν, να μαλώσουν, αλλά κυρίως να σκορπίσουν πολύ γέλιο, μέσα από 32 επεισόδια. Και φυσικά με τη μοναδική Μαριλού.

Σενάριo: Αλέξανδρος Ρήγας, Δημήτρης Αποστόλου.
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας.
Πρωταγωνιστούν: Κώστας Κόκλας, Καίτη Κωνσταντίνου, Λυδία Φωτοπούλου, Θάνος Λέκκας, Πάρις Θωμόπουλος, Μιχάλης Παπαδημητρίου, Ιωάννα Πηλιχού, Αλέξανδρος Ρήγας.

Γνωρίζατε ότι: Μία από τις ιδιαιτερότητες της σειράς είναι ότι υπάρχουν πολλοί καλεσμένοι ηθοποιοί σε κάθε επεισόδιο, από τη Χρύσα Ρώπα, τη Μαρία Γεωργιάδου και τον Γεράσιμο Γεννατά μέχρι τον Άγγελο Παπαδημητρίου και την Έφη Παπαθεοδώρου (Θεοπούλα για τους πολλούς).

«State of Happiness»

Δραματική σειρά, παραγωγής Νορβηγίας 2018.

Οκτώ επεισόδια από τον Βορρά και μια σειρά που αγαπήθηκε όσο λίγες από τους φίλους του ERTFLIX. Σε αυτή, ένα κοίτασμα πετρελαίου στη Νορβηγία της δεκαετίας του ’70 αλλάζει τα πάντα. Μια ιστορία για τη δυτική ευημερία και την αναζήτηση του πλούτου, για ένα κράτος που μεταμορφώνεται και τέσσερις νέους σε μια δίνη ευκαιριών. Πώς θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στον κόσμο που αλλάζει ραγδαία;

Σκηνοθεσία: Παλ Τζάκμαν, Πέτερ Νες.
Πρωταγωνιστούν: Άνε Ρεγκίνε Ελινγκσάτερ, Άμουντ Χάρμποε.

Γνωρίζατε ότι: Η σειρά είχε χαρακτηριστεί από πολλά μέσα ως «Η νορβηγική εκδοχή του “Mad Men”», με τους δημιουργούς να αποφεύγουν την ταύτιση. Η μόδα και οι συνήθειες των 70’s κάνουν στην προκειμένη περίπτωση το στυλ… σκανδιναβική υπόθεση.

«Cold War»

Δράμα, συμπαραγωγής Πολωνίας-Αγγλίας-Γαλλίας-Βελγίου 2018.

Μια παθιασμένη ερωτική ιστορία που τους ταξιδεύει στις δύο πλευρές του Σιδηρούν Παραπετάσματος, δοσμένη μέσα από το ασπρόμαυρο, τετράγωνο πλάνο που καθιέρωσε ο Πάβελ Παβλικόφσκι με την «Ίντα». Ένας έρωτας που ζεσταίνει και τον πιο «Ψυχρό Πόλεμο», που ξεκινά στα συντρίμμια της μεταπολεμικής Πολωνίας και γίνεται μοιραίος.

Σκηνοθεσία: Πάβελ Παβλικόφσκι.
Πρωταγωνιστούν: Τζοάνα Κούλιγκ, Τόμας Κοτ, Άγκατα Κουλέσα.

Γνωρίζατε ότι: Η ταινία απέσπασε τρεις υποψηφιότητες στα Όσκαρ το 2019, καθώς και το βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών.

«Η τεχνολογία μάς αποσυνδέει
(DSKNECTD: Is Technology Changing Us?)

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΗΠΑ 2014.

Ένα ντοκιμαντέρ που μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Έξυπνα τηλέφωνα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και online παιχνίδια έφτασαν αθόρυβα στις αρχές του 21ου αιώνα, μαζί με την υπόσχεση να βελτιώσουν την ανθρώπινη επικοινωνία. Τώρα, μία δεκαετία από την έναρξη της ψηφιακής αυτής επανάστασης, προκύπτουν ανησυχητικά στοιχεία ότι οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε με τον κόσμο που μας περιβάλλει και, το κυριότερο, μεταξύ μας.

Σκηνοθεσία: Ντομινίκ Γουάιτ.

Γνωρίζατε ότι:  Στο ντοκιμαντέρ αναφέρεται μια πρωτοποριακή έρευνα του Nick Yee, του Τμήματος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, που έδειξε αναφορικά με τα multiplayer online videogames, ότι τα αποτελέσματα διέφεραν και δεν ταίριαζαν στα συνήθη στερεότυπα. Αντί για εφήβους, η μελέτη αποκάλυψε ότι οι χρήστες ήταν πάνω από 50% ενήλικες πλήρους απασχόλησης, ενώ μόλις το 22% δήλωνε φοιτητές. Ισχυρή ήταν και η παρουσία των γυναικών, με τις μισές να είναι άνω των 30 ετών.

«Μάθε μαμά μου σερφ»
(Ride)

Δράμα, παραγωγής ΗΠΑ 2014.

Ώρα για σερφ! Με το σερφ μια μητέρα ψάχνει τον τρόπο να επικοινωνήσει με τον γιο της.

Βλέπουμε την Τζάκι, μια δυναμική γυναίκα στον χώρο του βιβλίου, που αφήνει τη δουλειά της για να ταξιδέψει στην άλλη άκρη της Αμερικής, προκειμένου να καταλάβει γιατί ο γιος της αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχολείο για να ασχοληθεί με το σερφ. Με τη μεταξύ τους σχέση να βρίσκεται σε άσχημη φάση, η ίδια θα προσπαθήσει να βρει μια χαραμάδα επικοινωνίας με τον πεισματάρη γιο της.

Σκηνοθεσία: Έλεν Χαντ.
Παίζουν: Έλεν Χαντ, Μπρέντον Τουέιτς, Λουκ Γουίλσον.

Γνωρίζατε ότι: Η ταινία είναι σκηνοθετημένη από τη βραβευμένη με Όσκαρ Α΄ Γυναικείου ρόλου, Έλεν Χαντ, η οποία έγραψε το σενάριο και πρωταγωνιστεί.

Υπερσιβηρική περιπέτεια με την Τζοάνα Λάμλεϊ
(Joanna Lumley’s Trans-Siberian Adventure)

Ταξιδιωτική σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Αγγλίας 2015.

Ώρα για ταξίδι στα χιόνια. Η Τζοάνα Λάμλεϊ ξεκινά το 10.000 χιλιομέτρων ταξίδι της με τρένο, με προορισμό τη Μόσχα από το Χονγκ Κονγκ, το οποίο επισκέφθηκε τελευταία φορά όταν ήταν τεσσάρων ετών. Δεν έχει ξαναβρεθεί εκεί μετά το 1966, που είχε πάει ως μοντέλο στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου.

Γνωρίζατε ότι: Η Τζοάνα Λάμλεϊ είναι γνωστή ηθοποιός, παρουσιάστρια, πρώην μοντέλο και έχει βραβευτεί με BAFTA TV Award για τον ρόλο της ως Patsy Stone στη διάσημη κωμική σειρά «Absolutely Fabulous», ενώ αποτέλεσε και μούσα των Pet Shop Boys.

«Οι φλέβες της Γης»
(Veins of the World / Die Adern der Welt)

Οικογενειακή δραματική ταινία, συμπαραγωγής Μογγολίας-Γερμανίας 2020.

Ο Ερντέν, πατέρας του Αμρά, είναι ο αρχηγός των τελευταίων νομάδων που αντιστέκονται στις εταιρείες εξόρυξης χρυσού στη στέπα της Μογγολίας.
Μετά τον θάνατο του πατέρα του σε αυτοκινητικό δυστύχημα, ο Αμρά συνεχίζει τον αγώνα του στη μνήμη του πατέρα του, αλλά με την ευφυία και τα εργαλεία ενός 11χρονου αγοριού.

Σκηνοθεσία: Μπιαμπασούρεν Νταβάα.
Πρωταγωνιστούν: Μπατ Ιρεντούι Μπάτμουνκ, Ένερελ Τούμεν, Γιάλαλτ Νάμσραϊ.

Γνωρίζατε ότι: Η ταινία αποτέλεσε την επίσημη υποβολή της Μογγολίας στην κατηγορία «Best International Feature Film» των Όσκαρ του 2021.

«Foxcatcher»

Βιογραφικό-αθλητικό δράμα, παραγωγής ΗΠΑ 2014.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης Μαρκ Σουλτζ λαμβάνει μια πρόσκληση από τον εκατομμυριούχο Τζον Ντι Ποντ, να μετακομίσει στις εγκαταστάσεις του για να προπονήσει μια ομάδα παλαιστών για τους Ολυμπιακούς της Σεούλ του 1988.

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία αφηγείται τη σκοτεινή και σοκαριστική ιστορία ενός εκκεντρικού εκατομμυριούχου και δύο πρωταθλητών.

Σκηνοθεσία: Μπένετ Μίλερ.
Πρωταγωνιστούν: Στιβ Καρέλ, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Μαρκ Ράφαλο, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Σιένα Μίλερ.

Γνωρίζατε ότι: Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία των  Μαρκ και Ντέιβ Σουλτζ, αδελφών και χρυσών Ολυμπιονικών στην πάλη, οι οποίοι αποδέχονται την «προστασία» του εκατομμυριούχου Τζον Ντι Ποντ.

«Lucky»

Δραματική κομεντί, παραγωγής ΗΠΑ 2017.

Μια επιστολή γεμάτη αγάπη για τη ζωή και την καριέρα του Χάρι Ντιν Στάντον και, την ίδια στιγμή, ένας διαλογισμός για τη μοναξιά, την πνευματικότητα, τη ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις. Σ’ αυτή, ο Λάκι είναι ένας 90χρονος άθεος, που υπερασπίζεται παθιασμένα την ανεξαρτησία του, έχοντας ζήσει μια πραγματικά «γεμάτη» ζωή. Καθώς νιώθει ότι πλησιάζει προς το τέλος, o Λάκι ξεκινά ένα ταξίδι αυτοαναζήτησης.

Σκηνοθεσία: Τζον Κάρολ Λιντς.
Πρωταγωνιστούν: Χάρι Ντιν Στάντον, Ρον Λίβινγκστον, Εντ Μπέγκλεϊ, Τομ Σκέριτ, Ντέιβιντ Λιντς, Τζέιμς Ντάρεν.

Γνωρίζατε ότι: H ταινία κέρδισε το Βραβείο Κοινού, στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Thessaloniki International Film Festival (2017) και πρώτη Ειδική Μνεία στον Χάρι Ντιν Στάντον για το χαμόγελό του στο τέλος της ταινίας.

«Ο Ευεργέτης»
(The Benefactor)

Δράμα, παραγωγής ΗΠΑ 2015.

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ, είναι ένας πλούσιος, φιλάνθρωπος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου της Φιλαδέλφειας. Έπειτα από ένα θανατηφόρο τροχαίο φίλων του, αισθάνεται υπεύθυνος αυτός και καταλήγει να εθίζεται στα φάρμακα, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να σχεδιάσει το μέλλον του.

Σκηνοθεσία: Άντριου Ρένζι.
Παίζουν: Ρίτσαρντ Γκιρ, Ντακότα Φάνινγκ, Τέο Τζέιμς, Κλαρκ Πίτερς, Ντίλαν Μπέικερ, Τσέριλ Χάινς, Μπράιαν Άντονι Γουίλσον.

Γνωρίζατε ότι: Ο Ed Rendell, πρώην δήμαρχος της Φιλαδέλφειας, εμφανίζεται στην ταινία ως καλεσμένος και χαρακτηρίζει τον Ρίτσαρντ Γκιρ, «Βασιλιά της Φιλαδέλφειας».