ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Ανθρωπιά...

Μετά από τόσες μέρες αηδίας, γέμισε για λίγο το facebook με Ανθρωπιά. Κρίμα, που χρειάστηκε ο θάνατος του Γιάννη Μπεχράκη για να γίνει αυτό..
- από το fb του Panos Dodis
****
Αποχαιρετώντας έναν σπουδαίο φωτορεπόρτερ και έναν φίλο 
Οι νύχτες της αποκριάς μας συνέδεαν με έναν περίεργο τρόπο με τον Γιάννη Μπεχράκη από τις αρχές της δεκαετίας του 90 που γνωριστήκαμε. Οι πλάκες που είχαμε κάνει, τέτοιες νύχτες, στο παρελθόν ήταν φοβερές. Σε μαγαζιά, στο σπίτι μου, σε ξενοδοχεία. Τις πιο πολλές κοινές μας εξόδους τις είχαμε κάνει αποκριά.
Νύχτα αποκριάς, ξημερώματα Κυριακής, μπήκα στο δίκτυο και όταν διάβασα το πρώτο ποστ είπα: πλάκα κάνεις ρε Μπεχράκη.
Ο Γιάννης Μπεχράκης είναι ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ του Reuters, είναι ο άνθρωπος που είδε να σκοτώνονται συνάδελφοί του, είναι ο αυτός που πίστευε ότι «μια φωτογραφία μπορεί να κάνει τον κόσμο πιο δίκαιο», είναι ο συνάδελφος που ήταν δίπλα στους συναδέλφους του, είναι ο πατέρας μιας μικρής κόρης, είναι ένας συνάδελφος και ένας φίλος.
Δεν έχει σημασία να μοιραστούμε τι κουβεντιάσαμε την τελευταία φορά που μιλήσαμε, πριν από λίγους μήνες.
Σημασία έχει ότι η δημοσιογραφία, η σοβαρή, αυτή που μπορεί να αλλάζει τον κόσμο, είναι φτωχότερη.
Ο Γιάννης Μπεχράκης κοιτούσε κατάματα τον θάνατο, τον αιχμαλώτιζε με τα κλικ της μηχανής του και έδωσε εικόνες που θα μείνουν στην σύγχρονη ιστορία.
Δεν είναι εύκολο να αποχαιρετάς έναν φίλο.
Ήταν μόνο 59 ετών!
Αντίο φίλε μου, αντίο ρε γαμώτο!
Γιάννης Καφάτος / viewtag

****

 Όταν εδώ δεν έβγαινε λέξη από τον Τύπο, για τον Τύπο, στον Τύπο, μια φωτογραφία έκανε τον γύρο ολόκληρου του κόσμου. Ήταν μεγάλη μου τιμή που με έπιασε με τον φακό του. Σήμερα χάσαμε έναν αληθινό ρεπόρτερ. Κι έναν νέο άνθρωπο που δεν φοβόταν τη "φωτιά". Γιάννη Μπεχράκη σ' ευχαριστούμε... Ας είναι αθάνατη η μνήμη σου, όπως όσα φρόντισες εσύ να μείνουν αθάνατα...
Aργυρώ Λύτρα / Fb


 ****
Ήταν το σημαντικότερο φωτογραφικό βλέμμα της Ελλάδας, που έφτασε στην κορυφή του κόσμου. Έγινε ήρωάς μου και με έκανε φίλο του.
Αντίο, Αφεντικό 
Ανδρέας Μπελεγρής / Fb 
****
Η μεγάλη φωτογραφία είναι η «Ειδομένη» του Μπεχράκη.
Ένα Σύρος πρόσφυγας διασχίζει αγκαλιά με την κόρη του τη γέφυρα στα σύνορα Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας. Το μόνο προστατευτικό του από τη βροχή είναι μαύρες σακούλες σκουπιδιών που τις φοράει ως μπέρτα. Σκύβει και δίνει ένα τρυφερό φιλί στο κορίτσι…