ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Εχθρός της (κάθε) κυβέρνησης δεν είναι ο (κάθε) ΣΚΑΪ και οι δημοσιογράφοι

Γράφει ο Γιάννης Καφάτος*

Το μεγαλύτερο δώρο των ημερών το έκανε η κυβέρνηση στον ΣΚΑΪ. Κάθε μέσο ενημέρωσης χρειάζεται έναν «εχθρό» που θα του φέρει πελάτες.
Είναι τόσο απλό!
Στα σχεδόν τριάντα χρόνια που εργάζομαι στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, όποτε αυτά στοχοποιήθηκαν από την οποιαδήποτε κυβέρνηση μόνο..
κέρδος είχαν. Αύξαιναν τις ακροαματικότητες ή τις τηλεθεάσεις τους.
Επίσης στα ίδια αυτά χρόνια και κυρίως όταν είχα θέσεις ευθύνης την ίδια ώρα που κάποιοι πολιτικοί παρακαλούσαν για με θέση στα πάνελ υπήρχαν και οι άλλοι, που χωρίς φανφάρες και ανακοινώσεις δεν εμφανίζονταν.
Έκαναν αυτό που διατυμπάνισε η κυβέρνηση χωρίς τη φανφάρα.
Η πολιτική επικοινωνία στα χειρότερά της.
Τα media έχουν το κοινό που τα κρίνει, τα επικρίνει, τα αποθεώνει, τα απογειώνει ή τα γειώνει.
Τα Fake News, τις κατευθυνόμενες ειδήσεις πρέπει να βγαίνει κανείς να τα ξεμπροστιάζει, να τα αντιμετωπίζει.
Επίσης μια κυβέρνηση πρέπει να έχει το σθένος να ακούσει τα σχολιάνα της, δίκαια ή άδικα ακόμη και υποκινούμενα και να απαντάει με τα έργα της.
Μην χάνουμε την μπάλα:
Η κυβέρνηση, κάθε κυβέρνηση εργάζεται για τον λαό, όχι για να της λένε «μπράβο» στον ΣΚΑΪ, τον ΑΝΤ1 ή τον ALPHA.
Και δηλαδή τι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την αποχή στα πάνελ του ΣΚΑΪ; Θα στοιχήσει στον σταθμό σε τηλεθέαση; Ή σε αξιοπιστία; Αντιθέτως η κυβέρνηση θα χάσει μια ευκαιρία να ακουστεί και η δική της φωνή μέσα σε ένα απολύτως αρνητικό περιβάλλον.
Νομίζω ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες νομίζουν ότι ο κόσμος – που είπαμε γι’ αυτόν «δουλεύουν» - είναι χάπατα που ακολουθεί τις νόρμες τους.
Διάολε δεν είμαστε (μάλλον…) στη δεκαετία του 50 που ο κομματάρχης σου έλεγε τι θα κάνεις, ποιον θα ψηφίσεις.
Γελιούνται πλάνην οικτράν. Ο κόσμος έχει κριτήριο (χωρίς να σημαίνει ότι είναι πάντα σωστό) και ξέρει να ξεχωρίσει το ρεπορτάζ από την προπαγάνδα ή τον ύμνο.
Ο κόσμος επιβραβεύει τα κανάλια, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες (αυτές κυρίως γιατί βγάζει λεφτά από την τσέπη του). Ναι είναι λυπηρό ότι κάποιοι αγοράζουν εμετικές φυλλάδες, αλλά ο κόσμος αυτής της αισθητικής υπάρχει. Ναι είναι λυπηρό ότι η κιτρινίλα και η συνταγή «αίμα-σπέρμα-δάκρυ» βρίσκει ακόμη οπαδούς, αλλά είναι πραγματικότητα. Αυτήν έχουμε να αντιμετωπίσουμε και εμείς και η κυβέρνηση.
Οπότε όπως καταλαβαίνετε κύριοι της κυβέρνησης, στόχος και εχθρός δεν είναι ο ΣΚΑΪ και ο κάθε ΣΚΑΪ.
Ψυχαναλυτικά αν το δούμε «εχρθός είναι ο εαυτός μας», πρακτικά – που μας αφορά περισσότερο: Εχθρός της κυβέρνησης δεν είναι ο κακός δημοσιογράφος. Εχθρός είναι τα προβλήματα του κόσμου.
Λύστε όσα λύνονται, αντιμετωπίστε όσα αντιμετωπίζονται και αφήστε τα μέσα στον κατήφορο ή τον ανήφορο που επιλέγουν. Και αυτά, όπως και εσείς κρίνονται από το κοινό!

* το κείμενο του Γιάννη Καφάτου είναι από το documentonews