ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Ο Σταύρος, οι εκβιαστές και οι συνήγοροι

Μια συνοπτική ιστορία της διαπλοκής και μια "ετυμηγορία" για τους δημοσιογράφους και τη δημοσιογραφία 

Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής

Να γράφουμε ό,τι βλέπουμε, όχι ό,τι θέλουμε να φαίνεται ότι βλέπουμε, ούτε ό,τι νομίζουμε ότι πρέπει να βλέπουν οι άλλοι ότι βλέπουμε: κατηγορούμε, αίφνης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι λειτουργεί ως συνήγορος του υπόδικου προέδρου του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη. Αλλά δεν είναι μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συνηγορεί με τον γερόλυκο της διαπλοκής, είναι πολλοί οι συνήγοροι: ακροδεξιοί, δεξιοί, κεντρώοι, σοσιαλιστές, ακόμα και κομμουνιστές και... μετακομμουνιστές πολιτικοί επιτηδευματίες. Μηδέ εξαιρουμένης της γνωστής αλεξιπτωτίστριας του υστερικού αριστερισμού. Που έσκασε σαν φωτοβολίδα στης Βουλής τα έδρανα, έκανε ένα.. εκκωφαντικό γκελ στην πολυθρόνα του προέδρου και ευθύς, με την προωθητική δύναμη της λαϊκής ψήφου, εκτοξεύτηκε στο πολιτικό διάστημα. Αστροναύτης χωρίς επιστροφή, στην περιοχή των αντισύριζα διαστημικών σκουπιδιών...

Λοιπόν, που λέτε, είναι πολλοί οι συνήγοροι των διαπλεκομένων "εκδοτών" και των εκβιαστών "δημοσιογράφων", και είναι πολιτικοί. Αρχηγοί κομμάτων της αξιωματικής και της ελάσσονος αντιπολίτευσης είναι. Και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, και βουλευτές, και δημοσιογράφοι με ονοματεπώνυμα και αριθμούς μητρώου στην ΕΣΗΕΑ. Τους βλέπουμε, αλλά σπάνια γράφουμε ό,τι βλέπουμε, συνήθως γράφουμε ό,τι θέλουμε να φαίνεται ότι βλέπουμε. Έτσι μένουν άφαντοι, κρυμμένοι πίσω από τη γάτα Ιμαλαΐων του ΔΟΛιου μύθου - πίσω από την επικοινωνιακή φαντασμαγορία της μιντιακής διαφθοράς: πίσω και μέσα σ' αυτό το απίστευτα χαώδες και αναξιόπιστο πληροφοριακό κομφούζιο που βιώνει ο μέσος Έλληνας, αυτό το εφιαλτικό σύστημα επικοινωνίας και πληροφόρησης που, αντί να ενημερώνει και να διαμορφώνει κοινή γνώμη, παραπληροφορεί και διαμορφώνει κοινή άγνοια.

Οικονομική διαπλοκή
Αυτό το "εφιαλτικό σύστημα επικοινωνίας και πληροφόρησης", τον σκληρό πυρήνα του (τους διαπλεκόμενους καναλάρχες), επιχειρεί να "καθαρίσει" η κυβέρνηση με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της για τα ΜΜΕ. Και εμείς που γράφουμε ό,τι βλέπουμε και όχι ό,τι πρέπει να διαβάζουν οι άλλοι ότι βλέπουμε, γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική "επιχείρηση" ξεπερνά σε τόλμη και γενναιότητα ακόμα και τον ηράκλειο άθλο της κάθαρσης της κόπρου του Αυγεία. Και εκείνον της εξόντωσης της Λερναίας Ύδρας μαζί.

Οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν (οφείλουν να γνωρίζουν) ότι η διαπλοκή των ΜΜΕ με την πολιτική εξουσία δεν είναι σύμπτωμα περιορισμένου χρόνου και χώρου, δεν εκδηλώνεται στην περιοχή της "ελεύθερης" ραδιοφωνίας και τηλεόρασης• προϋπήρχε, σύμφυτη με τα Μέσα Ενημέρωσης, από καταβολής του Τύπου. Ωστόσο, πριν τη δικτατορία, όπως και κατά τη διάρκειά της και λίγο μετά, η διαπλοκή ήταν πολιτική, λιγότερο έκνομη: δι' αυτής, η πλευρά των εκδοτών (και των δημοσιογράφων) εξασφάλιζε πολιτική δύναμη, και εξ αυτής κυκλοφοριακή - οικονομική ευρωστία, καθώς και ορισμένα κοινωνικά προνόμια. Η δε πλευρά της πολιτικής εξουσίας εξασφάλιζε προβολή και στήριξη και κάλυψη και συγκάλυψη και ψήφους.

Από το 1980 και εντεύθεν, η διαπλοκή γίνεται οικονομική: μπαίνουν στον εκδοτικό χώρο εργολάβοι και προμηθευτές του Δημοσίου, εκμεταλλεύονται την απόλυτη ανάγκη του νεόδμητου Πασοκικού κράτους για στήριξη και προβολή και κάλυψη και συγκάλυψη, καθώς και την υπαρξιακή ανάγκη της εκθρονισμένης Καραμανλικής Δεξιάς• συναλλάσσονται μαζί τους (κέρδη και... ζημίες) και καθυποτάσσουν, δημοσιογράφους και δημοσιογραφία, στην υπηρεσία των διαπλεκόμενων πια, οικονομικών συμφερόντων τους.

Το κοινό μυστικό

Έκτοτε, η διάκριση μεταξύ πολιτικής εξουσίας - Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης εξαφανίζεται, η διαπλοκή μεταβάλλεται σε κυρίαρχη κουλτούρα του πολιτικού μας συστήματος. Της οποίας κουλτούρας, εκλεκτό προϊόν είναι και το καθεστώς ακραίας παρανομίας και διαφθοράς που, εδώ και 25 χρόνια, επικρατεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας μας και κλιμακώνεται σήμερα, ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να το "ανατρέψει", επιβάλλοντας νομιμότητα.

Αυτό είναι κοινό μυστικό για εμάς τους δημοσιογράφους, είτε γράφουμε αυτό που βλέπουμε, είτε αυτό που θέλουμε να φαίνεται ότι βλέπουμε. Και αυτό που βλέπουμε είναι ότι στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς "Οι διαπλεκόμενοι" εξελίσσεται μια ύστατη επιχείρηση αποδόμησης του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του, μια παραγωγή του συστήματος των διαπλεκομένων, σε σενάριο χειραγωγημένων δημοσιογράφων του Βήματος, με πρωταγωνιστή τον υπόδικο εκδότη Σταύρο Ψυχάρη και συμπρωταγωνιστή, σε ρόλο συνηγόρου, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αλλά δεν είναι μόνο ο Κυριάκος. Εκόντες - άκοντες, συνήγοροι των διαπλεκομένων "εκδοτών" και των εκβιαστών "δημοσιογράφων" είναι όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης και κοινοβουλευτικοί τους εκπρόσωποι και οι βουλευτές τους. Και βέβαια, πολλοί εξ ημών, δημοσιογράφοι με ονοματεπώνυμα και αριθμούς μητρώου στην ΕΣΗΕΑ: κατά μίαν, αυστηρή μεν, δίκαια δε ετυμηγορία, όσοι από εμάς δεν γράφουμε ό,τι βλέπουμε αλλά ό,τι θέλουμε να φαίνεται ότι βλέπουμε, γινόμαστε συνήγοροι των διαπλεκομένων συμφερόντων.



- από το μπλογκ restaro